Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС изключва от системата SWIFT 7 руски банки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС изключва от системата SWIFT седем руски банки. Решението е публикувано в официалния вестник на ЕС и ще бъде задействано от 12-ти март.

Става дума за банките "Откритие", "Новикомбанк", "Промсвязбанк", "Банк Россия", "Совкомбанк", "Внешекономбанк" и "ВТБ Банк".

Засега мярката не се прилага към "Газпромбанк" и "Сбербанк".

Тя засяга всички юридически лица, образувания или органи, базирани в Русия, 50 на сто или повече от чиито имуществени права са пряко или непряко притежание на посочените банки. Забранява се също инвестирането, участието или подпомагането на бъдещи проекти, съфинансирани от Руския фонд за преки инвестиции. Освен това се забранява продажбата, снабдяването, превеждането или износът на банкноти евро към Русия.

От днес Съветът на ЕС преустановява и разпространението на руските държавни канали "Спутник" и "Русия днес" в Общността. Санкциите обхващат всички средства за предаване и разпространение. Спрени са всички съответни лицензи, разрешения и договорености. Тези мерки обхващат всички страни — членки на ЕС .

Европейският съюз наложи и санкции срещу 22-ма високопоставени военни офицери от Беларус заради помощта на Минск за руското нахлуване в Украйна. Санкционирани са 6-ма генарали и 16 полковника. Те са добавени в черния списък на Европейския съюз и им се налага забрана за пътуване в блока, както и замразяване на активи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна