Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 българи са евакуирани досега от Украйна

Снимка: БГНЕС

До момента са евакуирани над 1000 наши съграждани от Украйна. Те са пристигнали с автобуси и собствен транспорт. Това заяви Иван Кондов, постоянен секретар на Министерство на външните работи, на изслушване в Комисията за българите в чужбина:

Кондов уточни, че се работи по извеждане на хора по вода от Одеса към Румъния. Автобуси със 120 места се подготвят да тръгнат, за да доведат в България достигналите до съседната държава.

Продължава и локализирането на лица, изявили желание да се евакуират. Предвижда се допълнително изпращане на служители на Външно министерство по граничните пунктове, за да подпомогнат процеса на посрещане.

За да се осигури престоя им тук обаче, са необходими законови промени, посочи ръководителят на дирекция "Политически въпроси" Мая Добрева по повод притесненията на неправителствени организации и хотелиери за издръжката на приютените украински граждани:

Обмисля се вариант при получаване на статут на бежанци или на временно пребиваващи в България чрез Бюрата по труда украинските граждани да получават помощи, допълни Добрева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна