Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освиркаха премиера и председателя на НС на церемонията на Шипка

| обновено на 03.03.22 в 12:58
Снимка: Радио Стара Загора

С викове „Оставка“ и „Предатели“ и с освирквания бяха посрещнати председателят на НС Никола Минчев и премиерът Кирил Петков от част от хората на връх Шипка, които се качиха там, за да почетат паметта на падналите за Освобождението на България.

Председателят на парламента заяви, че България днес е изправена пред нови предизвикателства.

„Скъпи сънародници, днешният свят е различен от вчерашния, днешният свят е изпълнен с рискове и опасности. На няколкостотин километра от България се води война“, посочи в изказването си Минчев, предизвиквайки викове и освиркване от страна на присъстващи на церемонията.

„Предизвикателствата пред нас са много и най-различни, но ние трябва ги преодоляваме, като оставаме верни на своите ценности и на ценностите на днешния свят“, заяви още председателят на НС.

Премиерът Петков пък бе уцелен със снежна топка. Неговото изказване също бе придружено от освиркване и викове „Оставка“.

„Скъпи сънародници, през 1878 година, 3 март, защо са се били нашите предци, защо са си дали живота опълченците на Шипка, защо са си дали живота руски воини, украински воини, финландски воини, за да бъдем свободни, да бъдем независими, да имаме България единена. Време е да кажем, че България е над всичко. Честит празник, българи!“, заяви Кирил Петков.

Хиляди родолюбиви българи и тази година изкачиха стъпалата до Паметника на свободата, за да изразят почитта си пред саможертвата на всички опълченци и чужди воини, загинали за Освобождението на България:

„Гордея се с родината си и почитам паметта на всички опълченци и войници, които са дали живота си за Освобождението на България“;

„Празникът трябва да се уважава, защото това е част от историята ни“;

„Този паметник е символ на свободата!“

Преди началото на тържествената церемония десетки привърженици и активисти на партия "Възраждане" и граждани, несъгласни с позицията на българското правителство по отношение на войната в Украйна, посрещнаха с освирквания премиера Кирил Петков, председателя на Народното събрание Никола Минчев, министрите от Кабинета и официалните лица, които дойдоха с тях.

Виковете "Оставка", "Предатели", "НАТО вън" не спираха, дори когато се отслужваше заупокойната молитва и деца, участващи в програмата, рецитираха стихове.

Още по-силни бяха освиркванията, щом започна да говори министър-председателят Кирил Петков. Към него полетяха и снежни топки, докато той говореше, че е необходимо да покажем единност на нацията:

„Всеки, който иска да направи разделение днес, на Националния празник, не работи в интерес на нашата страна. Време е да кажем, че България е над всичко“.

Още преди да дойдат официалните лица един от присъстващите хвърли знамето на Европейския съюз на земята.

На място имаше много полиция и жандармерия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна