Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Русия с видеопоздравление по случай Деня на освобождението на България

Елеонора Митрофанова
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Русия в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова отправи видеопоздравление по случай Деня на освобождението на България.

Посланик Митрофанова отбелязва, че Руско-турската война от 1877-1878 година отеква и днес, а след това в обръщението си отделя значително място на Украйна и на мотивацията на Русия в настоящия конфликт с Киев.

Накрая посланикът на Руската федерация поздравява всички граждани на България за националния ни празник.

Записът е на руски език и е публикуван в социалните мрежи в интернет.

Ето и пълния текст:

"Скъпи приятели на Русия в България,

Позволете ми в този знаменателен мартенски ден от името на целия многонационален руски народ, на служителите на Посолството на Русия в България и лично от свое има да ви поздравя сърдечно с нашия общ празник – Деня на Освобождението на България от османско иго.

Преди 144 години беше подписан заключителният Сан-Стефански мирен договор, който постави точка на руско-турската война и даде възможност на българския народ да получи дългоочакваната си свобода.

След жестокото потушаване на Априлското въстание, когато цяла Европа остана безучастна, именно твърдата воля на император Александър II, безстрашието на руската армия и доблестта на българските опълченци създадоха предпоставките България да възроди своята държавност.

Походът отвъд Дунав получи мощна подкрепа от страна на всички слоеве на обществото, а участието в него беше приемано като мисия за спасяването на славянските православни братя славяни от османски гнет. Руско-турската Освободителна война отеква и днес.

Голяма част от моите сънародници възприемат събитията в Украйна, както и преди 144 години като справедливи и отдавна назрели действия за защитата на жителите на Донбас от нацисткия киевски рижим, който в продължение на осем години безразборно избива цивилно население.

Многобройните опити конфликтът да бъде разрешен по дипломатически път не дадоха резултат. Вместо да чуят жителите на Донецка и на Луганска народна република, да окажат натиск върху украинските власти за спазване на Минските споразумения, западните държави продължиха да въоръжават фашистките украински групировки, подтиквайки ги по този начин към решителни действия срещу мирното население на Донбас.

Невъзможно е човек да се примири с такава ситуация. Това противоречи на нашите хуманни християнски ценности.

В този ден бих искала да призова българските граждани да се замислят и да погледнат на случващото се в Украйна с незамъглен от антируската пропаганда поглед. В момента в Украйна се провежда специална военна операция по демилитаризация и денацификация на престъпното киевско управление, което от 2014 г. води война със собствения си народ. Ще допълня, че в своята история Русия никога не е започвала войни – тя ги завършваше.

Убедена съм, че нашата кауза е правилна.

В заключение бих искала още веднъж да поздравя всички граждани на България с националния празник", казва Митрофанова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени