Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Русия няма никакви лоши намерения към своите съседи

Владимир Путин, президент на Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин увери, че страната му няма никакви лоши намерения към съседите си. Той призова западните държави да не нагнетяват напрежение и да се откажат от въвеждането на санкции.

Путин се включи чрез видеоконферентна връзка в официалната церемония по издигането на националния флаг на новопостроения ферибот "Маршал Рокосовский". Президентът заяви, че не вижда необходимост от влошаване на отношенията между Москва и западните й партньори.

Според него всички действия на Русия  са в отговор на неприятелски действия срещу самата нея. “Изпълняваме задълженията си и ще ги изпълняваме и занапред”, посочи той. 

В същото време Държавната дума прие на днешното си пленарно заседание закон, който предвижда наказателна отговорност за разпространяване на недостоверна информация за руската военна операция в Украйна, за призиви към санкции и за дискредитиране на въоръжените сили на Русия.

Максималните наказания са глоба в размер на 1.5 млн. рубли или около 15 000 долара и лишаване от свобода до 15 години. Съответните поправки в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс бяха гласувани в Думата единодушно и по ускорена процедура, а по-късно - одобрени и от Съвета на федерацията.

Поправката в наказателния кодекс тази вечер беше подписана от президента Путин.

Това означава, че още утре онези, които са лъгали и са правили изявления, които дискредитират нашите въоръжени сили, ще понесат наказание и то много сурово”, заяви председателят на Думата Вячеслав Володин. 

На този фон медийният регулатор “Роскомнадзор” продължи да блокира достъпа до сайтовете на редица медии, които са обявените в Русия за чуждестранни агенти. Сред тях са Би Би Си, Дойче Веле, Гласът на Америка, Радио Свобода и сайтът “Медуза”.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна