Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МААЕ: Все още не е постигнато ядрено споразумение с Иран

Рафаел Гроси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси посочи в събота, че не е възможно да се възроди ядреното споразумение с Иран от 2015 година, преди Техеран да реши с МААЕ всички въпроси относно ядрената си програма, предаде Ройтерс.

След срещата си с ирански официални лица Гроси оцени, че двете страни ще могат да разрешат предизвикателствата в рамките на следващите три до четири месеца.

Забележките идват след положителни настроения, идващи от Техеран, според които окончателното ядрено споразумение, което трябва да бъде договорено със световните сили във Виена, е в съответствие с политическите червени линии на страната.

Междувременно високопоставен ирански служител сподели пред агенция Ройтер, че искането от страна на Русия за писмени гаранции на САЩ, че санкциите срещу Москва няма да навредят на сътрудничеството на Русия с Иран, не е "конструктивно" за преговорите между Техеран и световните сили за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г.

Искането от страна на Русия, което може да торпилира месеци на интензивни непреки преговори между Техеран и Вашингтон във Виена, дойде малко след като Иран заяви, че е договорил пътна карта с ядрения надзорен орган на ООН за разрешаване на нерешените въпроси, които биха могли да помогнат за осигуряването на ядреното споразумение.

"Руснаците поставиха това искане на масата на преговорите във Виена преди два дни. Има разбиране, че с промяна на позицията си в преговорите във Виена Русия иска да подсигури интересите си на други места. Този ход не е конструктивен за ядрената енергия по време на преговорите във Виена", посочи пред Ройтерс иранският неназован висш служител.

Изисквайки писмени гаранции от САЩ, че западните санкции, наложени на Русия заради конфликта в Украйна, няма да навредят на сътрудничеството й с Иран, руският външен министър Сергей Лавров каза, че ограниченията са се превърнали в пречка за ядреното споразумение с Иран, предупреждавайки Запада, че руските национални интереси ще трябва да бъдат взети предвид.

Лавров каза, че санкциите срещу Русия заради конфликта в Украйна са създали "проблем" от гледна точка на Москва.

На въпрос дали искането на Русия ще навреди на 11-месечните преговори между Техеран и световните сили, включително Русия, директор на проекта за Иран в Международната кризисна група, Али Ваез каза: "Все още не. Но е невъзможно двете кризи да се разделят за много по-дълго време".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна