Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антивоенна демонстрация в центъра на Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Украински бежанци, бесарабски българи, които чакат близките си, и великотърновци излязоха на автивоенна демонстрация тази вечер в центъра на Велико Търново.

Събралите се на протеста българи и украинци искаха мир. От една седмица във Велико Търново убежище от войната е намерила украинката Олга Кеба, адвокат от Киев. Пожелала е сама да поеме разноските по пребиваването си и благодари на България за приема: 

„Огромна благодарност на българите. Те много откликнаха и бяха радостни да помогнат. Ние, разбира се, сме за мир в целия свят, но на първо място сме за мир в Украйна. Надявам се мъжеството на нашия народ, на нашите войници да е достатъчно. Моят мъж е в Киев, в териториалната отбрана. Моите деца са в Церновци. Баба ми е в Суми. Вече седми ден те се спускат в катакомбите. Ние не бяхме готови за война. Това, което прави руската армия, е неописуемо. Ние обичаме страната си и до последна капка кръв ще я защитаваме“. 

Сергей Будкевич е от Одеса, студент във Великотърновския университет, и тази вечер посреща майка си и 13-годишната си сестра, които бягат от войната:

„Страшно, стрелят навсякъде, по летища, по гари. Майка ми и сестра ми сега точно пътуват. Трябва да ги посрещна след малко, а баща ми е там сега и охранява нашата територия. Общината дава свободни места за наем, с намаление или изобщо безплатно за хората, които не могат да платят наема. Има възможност за настаняване на бежанци“.

Украинката Елена Емец живее във Велико Търново, но е притеснена за близките си в Харков:

„Не могат да се измъкнат. Моят брат трябва да се мобилизира всеки момент, племенниците, майка ми я е страх, 75-годишна е, не може да излезе, защото стрелят по хората. Обръщам се към всички да помагат с каквото могат, има гладни деца, има хора, които няма какво да ядат. Да даряват“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна