Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна предупреди, че Русия се готви за масивна атака срещу Киев

Украински военнослужещ подготвя убежище на позиция край Киев, 6 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия предупреди, че Русия се готви за масивна атака срещу столицата Киев.

За днес е насрочен третият кръг от руско-украинските преговори за примирие, след като разговорите от миналата седмица, включително договореностите за хуманитарни коридори, не дадоха видим резултат.

Според украинския генерален щаб руските войски струпват боеприпаси, танкове и бронетранспортьори за масирана атака срещу Киев.

Тази нощ най-малко трима цивилни загинаха при обстрел от руска страна в опит да напуснат град Ирпен северно от столицата.

Москва обстрелва интензивно градовете в покрайнините на Киев и попълва запасите си от гориво от Беларус в подготовка за нападението, твърдят украинските отбранителни експерти.

Хиляди хора продължават да се опитват да напуснат столицата.

Гражданското летище във Виница, на около 250 километра югозападно от столицата, е било унищожено напълно след попадения на руски ракети.

Руската армия фокусира усилията си върху обсада на градовете Харков, Чернигов и Суми.

Видеоклип в социалните мрежи показа свалянето на самолет край Харков, но не ясно дали е руски или украински. Украйна твърди, че е свалила над 80 руски самолета и хеликоптера от началото на войната.

Ожесточени боеве се водят в околностите на град Николаев, на пътя на руското настъпление към Одеса. Според украинския президент Володимир Зеленски Русия се готви да бомбардира историческия град.

В последното си обръщение Зеленски заяви, че армията му ще „преследва до гроба всеки руски войник, извършил военно престъпление“.

„Няма да простим разрушените домове, ракетите, които Русия изстрелва срещу нас, няма да забравим нито едно военно престъпление“, подчерта украинският президент.

За десетки загинали се съобщава при обстрела на пристанищния град Мариупол, където вчера за втори път се провалиха опитите за евакуация на цивилни граждани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна