Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън се среща с Трюдо и Рюте за договаряне на нови санкции срещу Русия

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Лондон британският премиер Борис Джонсън ще води разговори с Джъстин Трюдо - канадския министър-председател, и Марк Рюте - нидерландския му колега, за договаряне на нови санкции срещу Русия.

В същото време в парламента започва обсъждане на законодателство, което ще позволи налагането на още по-строги санкции.

Британският премиер Борис Джонсън изложи през уикенда план от 6 точки как агресията на Владимир Путин в Украйна да претърпи провал. Сред тях е приемането на така наречения Закон за икономическите престъпления.

Той трябва да бъде обсъден и гласуван днес по-късно. Законът предвижда нов регистър, в който чуждестранните собственици на имоти във Великобритания трябва да декларират и докажат тяхната самоличност.

Ще бъдат спрени и престъпниците и олигарсите да използват агенти за учредяване на компании или да купуват недвижимо имущество за тях.

Санкциите са основната тема на разговори днес в Лондон на Борис Джонсън с Джъстин Трюдо и Марк Рюте. Очаква се британският премиер да настоява за допълнителни мерки за изключването на Русия от разплащателната банкова система SWIFT и да подкрепят предложенията му за справяне с руската агресия.

По-рано от Даунинг стрийт обявиха, че заделят допълнително 74 милиона паунда за украинското правителство за справяне с най-належащите му финансови проблеми.

На Острова обаче има много критици на правителството, защото те смятат, че въпреки добрите му намерения по отношение на санкциите, то действа прекалено бавно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна