Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра бежанка от Украйна роди първото си дете

| обновено на 07.03.22 в 16:57
4
Снимка: Незабравка Кирова
Млада жена от Одеса роди в силистренската болница първото си дете – момче. Ерик се появи на бял свят в неделя вечер с тегло 3,320 кг и 50 см.

И майката Олга Ребчук, и малкия Ерик се чувстват добре, сподели началникът на АГ- отделението в МБАЛ-Силистра – д-р Веселин Гавазов.

Олга Ребчук е 19 годишна. Името на детето избират заедно със съпруга й Павел, който е останал в Молдова, защото са изгубили документите му по пътя.

Тя тръгва от Одеса на 27 февруари, бягайки от войната, и пристига в Силистра с родителите на Павел.

"Там е моят дом, моите близки, моите родители. Всички са там, но аз бях бременна и ми беше необходима помощ. Пътувахме петима човека в колата и едно бебе имаше, но пристигнахме. Мисля си, че като всичко свърши ще искам да се върна там, но да останем не беше безопасно, заради детето. Беше трудно и болезнено, но лекарите в болницата са прекрасни. Невероятни са, всичко направиха, за да ми помогнат", сподели Олга Ребчук.

Щастливите баба и дядо Василиса и Александър Прихотка с пристигането си нас научават за традицията на Баба Марта и са възхитени от милосърдието на хората, които ги посрещат.

"Много хора ни помогнаха да доведем Олга в болницата да роди. При нея имаше усложнения, беше преносила бебето. Вчера взеха решение да направят цезарово сечение. Правиха ѝ изследвания, успокояваха я. Малкия е добре и ние сме много благодарни, че тук няма война и ни приеха. Много страшно беше. Тя тръгна, когато имаше бомбардировки. Докато не свърши войната и вашата страна не ни изгони, ние искаме да сме полезни, да помагаме с каквото можем, с благотворителна работа. За да можем да живеем тук и да отгледаме и възпитаме Ерик в тази прекрасна страна.

И ни казаха, че мартениците трябва да се вържат на плодно дърво, когато видим щъркел. Това е толкова красиво. В Украйна се казва "лелек". Ние чакахме нашето бебе и затова щъркела за нас има такова огромно значение", каза Василиса.

Снимки: Незабравка Кирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна