Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Испания ще има три центъра за прием на украински бежанци

Някои от 47-те бежанци от Украйна, пристигнали в Малага на 7 март вечерта
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Испания ще има три центъра за прием на украински бежанци, обяви министърът на социалните грижи и миграцията Хосе Луис Ескрива. Те ще бъдат в Мадрид, Барселона и Аликанте и като начало ще имат капацитет за 6000 души.

Според министър Ескрива правителството все още не я наясно колко души ще потърсят убежище в Испания и затова не може да каже категорично дали ще бъдат създавани още центрове или тези ще бъдат достатъчни.

„Това е предизвикателство от хуманитарна и приемна гледна точка. Украинците, които бягат от войната, ще имат международна защита в цяла Европа. В Испания ще опростим документацията и процедурата за достъп, за да получат бързо разрешителни за постоянен престои и право на работа“, каза Ескрива.

Освен това, за да улесни придвижването им от Украйна до Испания, правителството на Педро Санчес предлага допълнителна подкрепа от испанските консулства в Румъния, Полша, Унгария и Молдова.

С украинските власти се водят разговори за евакуацията на деца от домове за сираци или нуждаещи се от специални грижи.

Министър Ескрива уточни, че досега повечето от украинците, които са пристигнали на испанска територия, са дошли на собствени разноски и са потърсили помощта на роднини.

По официални данни постоянно пребиваващите украинци в страната са около 130 000 души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна