Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца тръгва система за телегрижи за самотни хора с хронични заболявания

Пилотният проект се изпълнява от Българският червен кръст в партньорство със здравното и социалното министерство и норвежка асоциация
Снимка: БГНЕС, архив

Във Враца започва да работи първата у нас интелигентна система за телегрижи за самотни хора с хронични заболявания. С персонални устройства ще се следи състоянието на 500 души от Видин, Монтана и Враца.

Българският червен кръст в партньорство със здравното и социалното министерство и норвежка асоциация изпълняват пилотен за страната ни проект за внедряване на иновативни модели за грижи за хора с хронични заболявания и трайни увреждания.

По проекта в областите Видин, Монтана и Враца се създава смарт система за телеасистенция и телегрижи за самотни хора над 50 години, които живеят в отдалечени населени места.

Здравословното им състояние ще се следи постоянно с персонално електронно устройство. То ще отчита  физиологични показатели в реално време и при риск ще сигнализира.

Състоянието на потребителите на телегрижата ще се наблюдава от петима обучени за целта медицински специалисти.

Данните от устройствата ще постъпват в Контролно-комуникационен център, който се намира във Враца и днес ще бъде официално открит.

Вече са включени и потребители на услугата, като общият им брой ще достигне 500 души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени