Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият испански крал Хуан Карлос остава да живее в Абу Даби

Крал Хуан Карлос Първи в Мадрид, 31 май 2017 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият испански крал Хуан Карлос Първи ще остане да живее в Абу Даби, където пребивава от лятото на 2020 година. Това е съобщил лично той в писмо до настоящия крал Фелипе Шести, в което уточнява, че ще посещава „често“ Испания, за да се вижда със семейството си и приятелите си.

Писмото е изпратено само 5 дни след като Главната прокуратура на Испания прекрати разследването срещу Хуан Карлос Първи. То беше за комисионна от 65 милиона евро за построяването на високоскоростен влак от Мека до Медина, за използването на кредитни карти, които са се плащали от сметката на мексикански бизнесмен и за укрити десетки милиони на остров Джърси.

Прокуратурата отчете факта, че в края на 2020 година и началото на 2021 адвокатите на бившия крал са подали две нови данъчни декларации и са платили заедно с лихвите близо 5 милиона евро данъци и по този начин премахна пречките за завръщането му в Испания.

Хуан Карлос Първи обаче пише в писмото до сина си, че на „този етап от живота си“ предпочита „да остане в Абу Даби, където е открил спокойствие и се радва на уединение“.

Той изрично посочва, че „искрено съжалява“ за определени неща в миналото си, но чувства и „гордост за приноса си към демократичното съвместно съществуване и свободи в Испания, резултат от усилията и колективната жертва на всички испанци“.

От правителството на Педро Санчес отказаха коментар по темата, но от Двореца посочват, че крал Фелипе Шести „уважава и разбира волята на Хуан Карлос Първи“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна