Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията на БЧК в помощ на Украйна вече е събрала близо 2 млн. лева

| обновено на 09.03.22 в 10:17

25 души са потърсили информация на телефонната линия в помощ на бежанците, която Българския червен кръст, съвместно с Министерството на здравеопазването откри в понеделник.

Доброволци и консултанти на БЧК са помогнали с информация за медицинското и здравно обслужване у нас.

Проблемите на хората, които са имали нужда от хемодиализа, прегледи от специалист, са вече решени, каза за "Хоризонт" Петър Цинцарски от Младежкия червен кръст, един от консултантите на телефонната линия.

Основните въпроси са за медицинска помощ и здравно осигуряване, както и за начините за влизане в България. Множество хора са се обадили, за да предложат помощ на бежанците от Украйна.

В центровете на БЧК , по сметките на организацията, както и със SMS-и продължава кампанията за набиране на дарения. До този момент са събрани над 1 милион и 940 хиляди лева.

Дарителската кампания на БЧК в Пазарджик се разраства. Получените дрехи ,обувки и одеяла, които са без етикети се разпределят за нуждите на пристигащите украинци в България, а тези, които са чисто нови, заминават като хуманитарна помощ в Украйна, съобщи областният председател на БЧК в Пазарджик Димитър Петков.

„За тук (за България – б.р.) всеки, който донесе каквато и да е дрешка, я приемаме, дезинфекцираме, предоставяме също и хранителни продукти. Правят се и различни дарения. По-големите финансови дарения, естествено по финансовата сметка на Червения кръст се превеждат. Но, това, което може би е интересно, е, тъй като офисът на Червения кръст е срещу ДСК и възрастни хора, след като си получиха пенсиите, оставиха кой по 10 лв., кой 20 лв., което е трогателно, но е и показателно, че в България все още доброто съществува“, посочи той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна