Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 40 лв. дневно за престоя на бежанците от Украйна у нас

| обновено на 09.03.22 в 19:02
Асен Василев
Снимка: minfin.bg

Правителството реши на днешното си заседание, че ще финансира с до 40 лв. дневно престоя на бежанците от Украйна, които пребивават на територията на България.

„В момента имаме около 30 000 украински граждани на територията на страната. Очакваме, в кратък срок, те да се увеличат драматично. Говорим за стотици хиляди“, каза вицепремиерът Асен Василев.

Правителството одобри днес задействането на европейската директива за предоставяне на убежище. Пристигащите от Украйна ще имат срок до 31 март да се регистират за хуманитарен статут.

По-късно социалният министър Георги Гьоков заяви, че капацитетът за регистриране на бежанците е 30 души на ден и се изготвят механизми за ускоряване на процедурите. Министърът сравни ситуацията у нас с тази в Полша и Румъния, където заради големия брой бежанци, те биват настанявани в палатки: 

"Досега в България това не е така! Направо се приемат в центърове, настаняват се по хотели и така нататък. Не знам дали ще може да се удържи този, според мен доста по-хуманен начин на прием на тези хора в бъдеще, като се увеличи потокът".

Близо 6 хиляди украински граждани са влезли в България през последното денонощие, сочат данните на гранична полиция. За същото време близо 2800 украинци са напуснали България. По данни на МВР в страната ни се намират около 26 хиляди украински граждани. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна