Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: По-зависимите от руски газ държави да бъдат подпомогнати с повече инвестиции

Френският президент Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните, които са по-зависими от доставките на руски газ, трябва да бъдат подпомогнати с повече инвестиции, каза президентът на Франция Еманюел Макрон на влизане на заседанието на европейските лидери във Версай.

Френският президент отбеляза, че Европейският съюз трябва да се подготви да намали зависимостта си от руските енергийни продукти и да се споразумее за темпото, което ще се прилага, за да се постигне тази цел.

Като една от първостепенните задачи френският държавен глава посочи защитата на хората и предприятията от повишаването на енергийните цени.

Лидерите ще дадат мандат на Европейската комисия да подготви необходимите текстове, някои от които са блокирани отдавна, до края на месеца, така че европейските лидери да ги обсъдят на следващото си заседание тогава в Брюксел.

Говорейки за евентуалното присъединяване на Украйна към единния блок, Макрон заяви, че ЕС ще бъде трудно да се ангажира в подобни преговори със страна, която в момента е във война, потвърждавайки отново позицията на нидерландския премиер Марк Рюте по въпроса.

По-рано днес Рюте отбеляза, че няма бърз начин Украйна да стане член на Европейския съюз, но похвали кандидатурата на Киев за присъединяване към блока.

"Важното е, че Украйна поиска да стане член на ЕС, но няма бърза процедура за членство в Съюза“, посочи Рюте пред репортери преди срещата на върха на лидерите на ЕС.

Украйна официално подаде молба за членство в ЕС след началото на военните операции на Русия в страната преди две седмици.

Президентът Макрон заклейми изключително категорично атаката върху родилния дом и детската болница в Мариупол и допълни, че тя не може да бъде оправдана с нищо. Той изрази песимизъм за постигането на примирие в близките часове: 
"Трябва да призная, че условията, които днес се поставят на масата, не са приемливи за никого. За мен най-добрият вариант остава прекратяване на огъня и преговори. Но не виждам възможност за спирането му в близките часове, ако трябва да бъда честен с вас".

Макрон уточни, че няма да прекрати контактите си с президента Путин и ще разговаря отново с него в следващите 48 часа. Той каза още, че войната основно ще предефинира Европа, както и че събитията са показали изключителната значимост за изграждането на нейна собствена отбрана. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени