Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДФ "Земеделие" превежда средствата по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци

Снимка: БГНЕС

Днес държавен фонд "Земеделие" ще преведе на земеделските производители средствата по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци. Тази година ставките са с около 30% по-ниски спрямо миналогодишното подпомагане, алармираха земеделците и обявиха готовност за протести.

Още с въвеждането си схемата за обвързано подпомагане е свързана със скандали заради земеделци, които формално очертават земеделски площи и получават субсидии за тях без дори да засеят нищо. Тези субсидии първо направиха България най-голям производител на тикви в Европа. После доматите и картофите станаха новите тикви, а предприемчивите фермери станаха популярни като чертожници или схемаджии.

Според картофопроизводителя Тодор Джиков схемаджиите се толерират от висши чиновници в агроведомството. Ако Фонд "Земеделие" прави проверка на всички фермери преди да им плати, чертожниците, които не произвеждат нищо, ще бъдат изключени от подпомагане. Но тази година проверки не са направени.

"Понеже ставките по обвързано подпомагане се намалиха с над 30% заради служители в Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие", които от години не си вършат работата или явно участват в порочни схеми за източване на бюджета на гърба на реалните производители, затова ние твърдо настояваме да се намалят заплатите на тези служители с 35%, защото само така ще разберат какво ни причиняват. Обявяваме стачна готовност".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна