Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Русия е голям пазар, в който Китай може да е монополист

Очаквам рязко обедняване на руския народ

Президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как се пренареждат икономическите и финансовите пластове по време на конфликта в Украйна?

Темата коментира в “Нашият ден“ икономистът и главен редактор на Експертния клуб по икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев:

“Очаквам много рязко обедняване на руския народ, вследствие на това, което се случва. Изтеглянето на компаниите се комбинира с огромния срив на рублата. Със сигурност инфлацията в Русия ще се ускори много.

Отвъд този конфликт Китай е един категоричен печеливш, който в момента се отваря с цялото това масово изтегляне на западни компании, на практика се отваря едни доста голям пазар за тях, на който китайските производители могат да са абсолютни монополисти. Със сигурност ще направят всичко възможно да се възползват максимално от това.“

Русия се нарежда на 12 място сред търговските партньори на Китай

“Тепърва очаквам да стане по-голям партньор. Тя е стратегически партньор на Китай във връзка с редица ключови суровини, необходими на икономиката на Китай.

Това, че САЩ е най-големият търговски партньор на Китай, не означава, че Китай и САЩ са много големи партньори и приятели.

Самото правителство на Китай в последните няколко дни на няколко пъти повтори, че има стратегическо партньорство с Русия, което смята да поддържа и развива. Това е в отговор на призивите Китай да се присъедини към санкциите.

Дори когато САЩ заплашиха Китай за санкции към тях, те казаха, че ако САЩ се опитат да наложат нещо подобно, би имало сериозни последствия.“

“В момента има огромен стимул за Китай да се интегрира пряко руската система за междубанкови разплащания с китайската.

Русия е един голям пазар, в който Китай могат да са пълни монополисти. Много наивно е някой да смята, че Китай няма да се възползва от тази възможност. Ако видим структурата на вноса и на износа на двете държави, тези стоки, които Китай внася най-много, именно Русия изнася най-много, а стоките, които Китай изнася най-много, Русия сега ще има нужда да внася.

Това партньорство е изключително логично в настоящия контекст. И когато добавим всички геополитически съображения, които има Китай с оглед на собствените си амбиции – в Югоизточна Азия, в Тихоокеанския регион, по отношение на Тайван, неизбежният конфликт със САЩ по тази линия, конфликтът, който вече имаше със САЩ по линия на Хонконг.

Това партньорство е толкова логично между двете държави и е много наивно да се смята, че Китай няма да подкрепя Русия.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна