Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Благоевград предостави над 100 жилища за украинските бежанци

| обновено на 11.03.22 в 13:58
4
Снимка: Кети Тренчева

Община Благоевград предостави над сто напълно обзаведени жилища за семейства, засегнати от войната в Украйна.

Свободните апартаменти се намират в една от трите жилищни сгради, които бяха построени с европейски средства като социални жилища в квартал „Освобождение“. За да могат да се използват в извънредна ситуация за други цели беше необходимо разрешение от управляващия орган и съгласие на общинския съвет.

На извънредна сесия днес предложението на кмета Илко Стоянов беше гласувано и в напълно обзаведените апартаменти вече могат да се настаняват и бежанци. Информацията за това е подадена в националния координационен център.

"Предоставянето на общинските социални жилища за хората, бягащи от войната, няма да наруши процеса на социално-икономическа интеграция на нуждаещите се семейства", подчерта кметът Илко Стоянов.

Всички, които отговарят на критериите, ще бъдат настанени. 141 са са свободните апартаменти в сградите, построени за тази цел.

Към момента бежанците, установили се в Благоевград, са 17, като по-късно днес ще пристигне още една група от Украйна, която ще бъде настанена в университетския център „Бачиново“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна