Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокуратурата проверява бивши министри от ГЕРБ заради проекта за детска болница

| обновено на 14.03.22 в 19:09
Снимка: БГНЕС

Двама бивши здравни министри от ГЕРБ - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, са на прицела на Специализираната прокуратура заради проекта за детска болница.

В края на миналата седмица е образувано досъдебно производство за обществената поръчка за Национална педиатрична болница. То е по сигнал на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, съобщиха от спецобвинението

Кацаров подаде миналото лято сигнала с твърдения за допуснати редица нарушения в конкурсната процедура, проведена по времето на ГЕРБ. Според него, авансово са били преведени 9 млн. лв. на консорциума от фирми от групата на "Главболгарстрой", без да има законово основание за това. За последно по темата говори настоящият вътрешен министър Бойко Рашков, който пред ресорната парламентарна комисия обяви, че се търсят следите на 10 милиона лева.

Веднага след като служебният здравен министър сезира главния прокурор, сигналът му беше препратен в специализираната прокуратура:

„Наблюдаващият прокурор е възложил проверка на Агенция за държавна финансова инспекция и са докладвани материалите в прокуратурата. Наблюдаващият прокурор е установил, че са налице данни за извършено длъжностно престъпление. След като приключи разследването, ще дадем допълнителна информация дали сме установили, че някой е извършил престъпление и, ако да - кой и какво представление. Ако не се установи, че престъплението е извършено от министър, а от други длъжностни лица към Министерство на здравеопазването, то ще бъде препратено по компетентност на съответната прокуратура“, обясни днес говорителят на спецобвинението Христо Кръстев.

По делото предстоят разпити на Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Обяснения ще бъдат снети и от Стойчо Кацаров. Ще се проверява цялата обществена поръчка и всички процедури по нея - от откриването й до нейното приключване. Такава проверка прави и настоящият здравен министър Асена Сербезова. До края на нейната остава малко повече от месеца. Тя обхваща и действията на самия сигналоподател - Стойчо Кацаров.

Това е втори казус, свързан със Здравното министерство, по който работи спецобвинението. През януари беше образувано досъдебно производство за четири процедури за закупуване и доставка на щадящи тестове за Covid-19 за учениците. То беше по сигнал за нарушения, допуснати от бившия здравен министър Стойчо Кацаров. Говорителят на спецобвинението не се ангажира със срок за приключването на делото, а на въпрос - дали това ще стане преди планираното от мнозинството закриване на специализираното правосъдие, отговори:

„Делата ще отидат в съответните компетентни прокуратури, но това ще отнеме допълнителен период за запознаване на новите наблюдаващи прокурори“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна