Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Маджарова: Закриването на специализираните съд и прокуратура застрашава върховенството на закона

Валентина Маджарова
Снимка: БГНЕС

Според Валентина Маджарова, административен ръководител на Специализирана прокуратура, законодателните промени, с които да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура, застрашават върховенството на закона в България.

По време на видеоконферентен разговор с представители на Европейската комисия, отговорни за изготвяне на доклада за върховенството на закона в Европейския съюз, тя е заявила, че със законопроекта не се извършва съдебна реформа, а се цели закриването на структури на съдебната власт, доказали своята ефективност в борбата с организираната престъпност.

Евроекспертите са били информирани, че по разследвания на спецпрокуратурата на съд за корупционни престъпления са били предадени министри, заместник-министър, председател и главен секретар на държавна агенция, полицейски и митнически служители, общински съветник и кметове.

Представена им е била и информация за броя на делата за корупция в периода от 2018 до 2021 година.

Само за миналата година досъдебните производства за същински корупционни престъпления и за престъпления, извършени от длъжностни лица с вероятен корупционен мотив и злоупотреба със служебно положение, са 292, информират от спецобвинението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна