Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Крачолов представя прозрения на Бекетови герои, изправени пред провала

Боян Крачолов
Снимка: Константин Вълков

Един от най-сложните текстове в световната драматургия – Не Аз на Самюел Бекет ще бъде представен пред софийската публика от младите актьори Симона Здравкова и Димитър Крумов под режисурата на Боян Крачолов.

Премиерата ще бъде в Yalta Art Room на 15 март.

„Представлението „Парче монолог / Не Аз“ е вследствие на едно ателие, в което изследвахме Бекетови ситуации. Търсехме механизъм, по който да изясним как актьорът трябва да стои в света на Бекет – компетенции, които трябва да притежава, начинът, по който трябва да мисли и да се съотнася“, обясни пред Радио София Крачолов.

По думите на режисьора спектакълът е актуален, защото драматургът се опитва да материализира нищото.
Стоейки пред провала, героите на Бекет  стигат до много големи прозрения.

С Боян Крачолов разговаря Катя Василева. 

  • Самюел Бекет е автор, който е попадал под режисурата на едни от най-големите български театрали - “В очакване на Годо” - реж. Димитър Гочев (“Дойчес театър”), “Не Аз” - реж. Иван Добчев (ТР “Сфумато”), “В очакване на Годо” - реж. Деян Донков (Театър “Азарян”).

  • Боян Крачолов защитава бакалавърска степен по специалност "Режисура за Драматичен театър" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и магистърска по специалност "Философия" в СУ "Св. Климент Охридски". Понастоящем е докторант в НАТФИЗ, катедра "Драматичен театър".
    Има интереси в областа на драматургията и литературата - към момента в Младежки театър „Николай Бинев" се играе пиесата му „Монетата", а през 2017 излиза дебютната му книга с кратки прози – „Църква от сънища“. Сред представленията му са „Невидимите градове“ – номинация ИКАР 2022 за сценография, „Монетата“, „Мишеловката“, „Това НЕ Е Хамлет“ (награда АСКЕЕР 2017) и др.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна