Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската банка UniCredit също обмисля да напусне Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианската банка UniCredit провежда спешен преглед на руския си бизнес и може да реши да напусне страната заради инвазията на Русия в Украйна, заяви във вторник нейният главен изпълнителен директор Андреа Орсел, предаде Ройтерс.

Орсел също така посочи, че икономическата среда се е променила заради кризата в Украйна, като UniCredit вече прогнозира, че ще има стагфлация (висока инфлация и слаб икономически растеж).

Това е поредната голяма банката, която обмисля да излезе от руския пазар, след като подобен ход вече предприеха водещите американски банки Goldman Sachs, JP Morgan Chase и Deutsche Bank.

Втората по големина банка в Италия заяви през миналата седмица, че цялостно отписване на руския й бизнес ще струва на UniCredti около 7,4 милиарда евро.

Трябва да се има предвид, че UniCredit е една от банките в Европа с най-големи експозиции в Русия.

В сряда (16-и март) на Русия предстоят плащания по две еврооблигации, деноминирани в долари, на обща стойност от 117 милиона долара. Руското финансово министерство заяви преди дни, че ще извършва плащанията в рубли, ако санкциите попречат на плащанията в долари - ход, който пазарите обаче ще разглеждат като неизпълнение (default).

Евентуално неизпълнение на задълженията ще окаже допълнителен натиск върху руската икономика и финансовата  система на страната, затруднявайки Москва да намери нови източници на заеми и ще повиши бъдещите разходи по заемите, заяви снощи пред Ройтерс представител на Министерството на финансите на САЩ.

Източникът на Ройтерс също така каза, че американското финансово министерство смята, че има ограничени директни експозиции във финансовата система на САЩ под формата на руски държавни облигации и основното въздействие ще падне върху руската икономика, която вече се разклаща под тежестта на западните санкции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна