Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има план за действие при спиране на доставките от руски газ

| обновено на 15.03.22 в 12:25
Снимка: БГНЕС

Инфлацията ще продължи да се ускорява заради последиците от войната в Украйна, прогнозира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. В предварително записано интервю за Годишната среща на бизнеса с правителството Василев заяви, че макрорамката на бюджета ще бъде променена заради войната в Украйна, като ще се заделят буфери за посрещане на бежанската вълна и за сценарий при пълно спиране на доставките на руски енергоносители.

Без да упомене нови прогнози за повишаването на инфлацията вицепремиерът Асен Василев изрази убеденост, че тя ще се ускорява:

„Това мисля, че е даденост, имайки предвид какво се случва с цени на горива, метали, хранителни продукти“.

В актуализацията на бюджета ще се заложи сериозен буфер и заради бежанската вълна от Украйна:

„Това е голяма група хора, над половината бежанци в момента, които влизат на територията на страната, са деца. Това изисква много грижа, много ресурс“.

Все още не е ясно как последиците от войната ще се отразят върху икономическия растеж, но още преди началото на руската инвазия в Украйна кабинетът е разработил стратегия за справяне при пълно спиране на руските енергийни доставки, коментира Василев и допълни, че оставането на бойните действия в Украйна е базовият сценарий:

„Работим и по по-тежки сценарии, свързани с разширяване на конфликта, примерно в Молдова, свързани, примерно както беше затворен Суецкият канал за корабоплаване. Представете си, ако това се случи в Босфора“.

Независимо какъв ще е изходът от войната в Украйна, последиците от нея ще се усещат с години, подчерта вицепремиерът.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени