Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тагарев: НАТО да поеме контрола на въздушното ни пространство

Изтребител "Юрофайтър Тайфун" на испанските ВВС.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тодор Тагарев, който бе предложен по-рано за поста министър на отбраната, призова в профила си във Фейсбук НАТО да поеме контрола на въздушното пространство на България. 

Освен НАТО да поеме контрола на въздушното ни пространство над България Тагарев съветва премиера да бъде разрешено разполагане на допълнителни изтребители от съюзни страни.

Тагарев се аргументира с това, че българските летци имали „ограничена подготовка“, няма възможност и за опознаване на изтребителите МиГ-29. Позицията на Тагарев е в противоречие с поисканото от президента Румен Радев вчера на среща с политическото и висшето военно ръководство. Радев настоя въздушното пространство да се охранява от български самолети. В момента четири изтребителя „Юрофайтър“ на испанските ВВС подсилват охраната на българското небе.

В кратък период - през април, мисията на тези самолети ще съвпадне с разполагането на три Ф-35 от Нидерландия, които ще останат до края на май. Според решение на правителството броят им да бъде увеличен до 8. В публикацията си Тодор Тагарев настоява за оценка на съоръженията за ПВО. И ако има нужда страната ни да поиска от съюзниците наша територия да има мобилни 3D радари и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна