Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Боряна Калейн има зрелищни композиции със скандални нюанси в тях, този правилник е за нея

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, която днес празнува рожден ден, си пожела здраве и силна и успешна българска художествена гимнастика. На връх личния си празник Раева изгледа откритото контролно на националния отбор, в което участваха трите ни основни гимнастички - Боряна Калейн, Ева Брезалиева и Татяна Воложанина.

„Пожелавам си здраве –  на мен, на семейството ми, на приятелите ми, на всички хора в България и по света. Пожелавам си да имаме много нови успехи в художествената гимнастика. Този огромен потенциал, които имат нашите момичетата с много, много труд да бъде осъществен. Да имаме едни щастливи треньорки. Да имаме една много силна и успешна българска художествена гимнастика“

Преди началото на проверката Раева почерпи всички присъстващи в залата със специално направена за нея питкаРожденичката получи огромни букети цветя и подаръци от състезателките, треньорите, съдиите, от вицепрезидентите Мария Петрова и Невяна Владинова, от легендата Мария Гигова, директора на националните отбори Деспа Каталиева, от бившата националка Катрин Тасева, от олимпийските шампионки Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Симона Дянкова и от привържениците в залата.

След края на контролното Илиана Раева коментира представянето на националките на международния турнир "Афродита къп" в Атина миналия уикенд, на който България спечели 11 медала.


"Аз съм изключително доволна от първия турнир, защото успях да се ориентирам, въпреки че нямаше много силна конкуренция. Това, което видях и много ми хареса, беше, че българските композиции и съчетания категорично се отличаваха от всички останали. Мисля, че ние най-добре на този етап сме се справили с новия правилник, имаме едни от най-сложните композиции, особено при девойките, независимо от грешките, които се допуснаха. Тези грешки, които днес допуснаха, са от липса на концентрация. Играха малко по-разсеяно. Те са в по-добра форма и се надявам в Атина и Ева и Таня да покажат по възможно най-добрия начин композициите си. Грешките на този етап не ме плашат. Много съм доволна от пътя, по който пое българската художествена гимнастика. Мисля, че много ще се отличаваме с нашите композиции. Трябва да ги изработим и да ги покажем в най-добрия вариант. В момента гимнастичките ни играят с 30 -40 процента от възможностите си"


За Боряна Калейн:

„Този правилник е за нея. Композициите й са зрелищни. Тя дори има и скандали нюанси в някои от съчетанията. Това на мен много ми харесва. Такъв трябва да бъде един новатор. Така трябва да се подхожда, ако искаш да впечатляваш и да побеждаваш. Ако Боряна успее да изчисти детайлите, които все още не успява да направи, ще бъде едина от абсолютните претендентки за шампионската титла в многобоя. Никоя от най-изявените гимнастички, включително и сестри Аверини, не са в състояние да играят тази гимнастика, която в момента играе Боряна Калейн. В последните две седмици тя работи така както трябва за да бъде шампион. Аз имах страшно много претенции за нейната работа в последните две-три години. Тя повече няма време за неуспехи. Имахме много сериозен разговор с нея и с личната й треньорка и след него Боряна работи много, много правилно и така както трябва“

За ансамбъла:

„Вчера бях при тях. Те се върнаха от Спорт Палас. Мисля, че много голяма и много приятна изненада ви чака. Преди да заминат за Марбея ще има контролно състезание пред публика. Виждате, че тези две години на пандемия драстично се отразиха на момичетата. Искам да благодаря на най-запалените ни привърженици, които не пропускат контролни. Много е важно те да са тук и момичетата да играят в състезателна обстановка. Това променя концентрацията им, променя начина им на заравяне, а всичко това е необходимо за да привикват и да започнат да се състезават така както трябва“

В края на седмицата в Атина ще се състои първата за годината световна купа. В състезанието България е заявила за участие Татяна Воложанина и Ева Брезалиева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна