Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на цената на газа в Европа към 120 евро за MWh от 14-седмично дъно от 105 евро

Снимка: balkangashub.bg

Цената на газа в Европа се повишава обратно към 120 евро за мегаватчас, след като в началото на търговия във вторник спадна до 14-седмично дъно от 105 евро (най-ниско ниво от 1-ви март).

Поскъпването идва на фона на новините за нови санкции на ЕС срещу Москва, което води до известно подновяване на опасенията относно руските газови доставки за стария континент.

Във вторник ЕС одобри пореден пакет от санкции, включващ и забрана на нови инвестиции в енергийния сектор на Русия, както и забрани за сделки с руски държавни предприятия, свързани с военно-промишления комплекс на Кремъл. Все още обаче европейските държави ще продължават да могат да купуват природен газ от своите руски доставчици.

Междувременно потоците от природен газ през руския газопровода "Ямал-Европа" отново тръгнаха в реверсивен режим - от запада на изток, след като по-рано в сряда имаше информации, че газовите потоци са тръгнали в нормалната си посока от Полша към Германия. "Газпром" изпращаше газ на запад през тази връзка през по-голямата част от този месец на фона на голямото търсене в Европа.

Трябва да се има предвид, че газопроводът "Ямал-Европа" обикновено представлява около 15% от доставките на руски газ за Европа и Турция.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Но "Газпром" потвърди, че продължава доставките на газ през Украйна с обем от 109,6 милиона кубически метра на ден - като цяло непроменен този месец.

В същото време обаче се очаква норвежкият износ на природен газ за Великобритания и континентална Европа да спадне утре поради планираното спиране на находището "Ааста Хансен".

Въпреки плановете на ЕС да намали рязко руския газов внос с две трети в рамките на година, блокът все още трябва да попълни запасите си от природен газ преди следващата зима, като в момента наличността в газовите хранилища е близо до рекордно ниски нива.

Междувременно руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че износът на природен газ извън страните от бившия Съветски съюз е намалял с 28,5% на годишна база до 30,7 милиарда кубически метра в периода от 1-ви януари до 15-и март.

Той също така каза, че добивът на газ за този период е бил 111,5 милиарда кубически метра, като цяло непроменен в сравнение със същия период на 2021 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна