Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС забрани водещи европейски кредитни агенции да оценяват рейтинга на Русия и на руските фирми

ЕС премахва и статута на Русия на "най-облагодетелствана нация"

Европейският съюз забрани на водещите европейски агенции за кредитен рейтинг да оценяват държавния дълг на Русия и на руските компании, както и наложи забрана на предоставянето на рейтингови услуги на руски клиенти, което би довело до още по-голяма загуба достъп до финансовите пазари на ЕС. Това е част от последния пакет от санкции на ЕС срещу Москва, съобщи във вторник Европейската комисия

"Новите санкции ще допринесат допълнително за засилване на икономическия натиск върху Кремъл и ще осакатят способността му да финансира инвазията си в Украйна“, се казва в изявление на Комисията.

"Те са съгласувани с международни партньори, по-специално Съединените щати", добавя ЕК.

Други мерки в пакета със санкции включват забрана за внос на руски продукти от стомана, които понастоящем са под защитни мерки на ЕС и които, според Комисия, ще причинят загуби за руския износ от приблизително 3,3 милиарда евро. Увеличените квоти за внос ще бъдат разпределени на други трети страни за компенсация.

ЕС налага и забрана за износ на луксозни стоки като луксозни автомобили и бижута, за да се удари пряко руския елит, както и увеличение на броя на санкционираните руски богаташи, имащи връзки с президента Владимир Путин.

Съюзът налага и пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори - военно-промишленият комплекс на Кремъл.

Налага се и обширна забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор, с ограничени изключения за гражданската ядрена енергия и транспортирането на определени енергийни продукти обратно в ЕС.

Освен това списъкът на санкционираните руски лица и образувания е допълнително разширен, за да включва повече олигарси и бизнес елити, свързани с Кремъл, както и компании, действащи във военни и отбранителни области, които логистично и материално подкрепят инвазията.

Премахва се и статута на Русия на "най-облагодетелствана нация".

ЕС, заедно с други членове на Световната търговска организация (СТО), се съгласиха във вторник да откажат третирането на руски продукти и услуги като на такива от "най-облагодетелствана нация" на пазарите на ЕС.

Решението е факт след подобно изявление, направено на 11-ти март от членове на групата на най-богатите държави Г-7. Това ще преустанови значителните ползи, които Русия има като член на СТО. 'Тези действия срещу Русия защитават основните интереси на сигурността на ЕС и неговите партньори в светлината на непредизвиканата, преднамерена и неоправдана агресия на Русия срещу Украйна, подпомагана от Беларус", посочва Комисия и допълва, че тези санкции са напълно обосновани според правилата на СТО.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна