Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор в НС за поредното удължаване на срока за оценка на Плана за възстановяване

| обновено на 16.03.22 в 19:04
Настимир Ананиев
Снимка: Ани Петрова

Поредното удължаване от страна на Европейската комисия с месец на срока за оценка на Плана за възстановяване - този път до 15 април, предизвика разнопосочни оценки в парламента. Управляващи и опозиция влязоха в спор чия е вината за забавянето и справило ли се е правителството със задачата. Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" изрази оптимизъм:

"Планът за възстановяване трябваше да бъде внесен от ГЕРБ. Те нямаха смелост да го внесат и не го внесоха. Ние решихме да наложим наши политики в самия план. Добрата новина е, че всичко, което зависи от правителството, е свършено. Топката е в Брюксел в момента. Очакваме до седмица посещение на Урсула фон дер Лайен в България, където се надяваме да бъде оповестено подписването и неговото приемане".

Томислав Дончев от ГЕРБ напомни:

"От една година планът, разработен от моя екип, се преработва, доработва и остава 80 процента същият. Ние за възстановяване вече няма какво да говорим. Второ, България загуби възможността в края на миналата година да ползва аванс по плана - 1,5 - 1,6 милиарда. Трето, щедрата капиталова програма от над осем милиарда, половината си се базира на приходи от средства на ЕС. При това драстично забавяне за мен има риск от изпълнението на бюджета, специално в приходната му част".

Бизнесът с батерии се оказа най-спорен. Йордан Цонев от ДПС посочи:

"Щяхме да имаме план ако не беше този лобизъм в полза на бизнеса на този човек. Българският бизнес губи".

Отговорът на Ивайло Мирчев от "Демократична България":

"Това бърка в здравето на някои хора със сериозни интереси в енергетиката например. Казвам, че е нормално когато има по-авангардни проекти да има известно забавяне в самата ЕК ,но няма нищо трагично в това, няма да се забави изпълнението на самия план".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна