Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокати предоставят безплатни консултации на украинските бежанци

Снимка: Здравка Маслянкова

Адвокатите, които са вписани към Националното бюро за правна помощ, предоставят безплатни консултации на украинските бежанци. Най-натоварено и активно се работи в североизточна България, коментира във Велико Търново заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

Първоначалният обхват на безплатната правна помощ за украинските бежанци у нас е свързан с подаването на документите и информирането им за статута, който могат да получат, поясни заместник правосъдният министър Борислав Ганчев: 

„Има решение на Националното бюро за правна помощ всички адвокати, които са вписани в регистър, абсолютно безплатно предоставят такава.  0700 18 250 е нашият телефон за безплатна правна помощ, който работи от 8.30 до 18.30 часа“. 

Около 170 са консултациите, които адвокати безплатно са дали по телефон или при среща с украинските бежанци, поясни Борислав Ганчев. 

По повод сигналите за бавно обработване на документите за статут на украинските граждани и липсата на бланки по места в страната, заместник правосъдният министър коментира: 

„С оглед бройките, които влизат, това определено е един шок и за Агенцията за бежанците, така че и да има някакви неща, които да бъдат доизчистени, мисля ще става бързо и за момента се справят абсолютно адекватно всички институции“. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна