Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по конституционни и правни въпроси прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт

Снимка: БГНЕС

След 9-часови дебати, приключили около полунощ, парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираният съд и специализираната прокуратура и се премахват така наречените кариерни бонуси в съдебната система.

Това стана с гласовете на депутатите от управляващото мнозинство.

Критики към предложените промени отправиха депутатите от опозицията и представителите на спецструктурите, на Висшия съдебен съвет и на прокуратурата.

Най-остър беше главният Иван Гешев, който нарече обсъждания законопроект "юридическо недоносче":

"Мен това ме радва, че има противоконституционни текстове, защото съм сигурен, че този закон ще катастрофира в Конституционния съд. Отделно, че имам намерение да направя искане за тълкувателно решение не нарушава ли принципа на разделение на властите закриването на съдилища. Утре някой ще се събуди, че Върховният административен съд е взел решение, което не се харесва на съответното правителство и ще закрие Върховния административен съд, защото такава е политическата конюнктура".

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова декларира, че критиките ще бъдат чути:

"Имаше един задълбочен дебат, в някои случаи и разгорещен. Чуха се не само статистически аргументи. Чуха се аргументи и по целесъобразност. В хода на дебата чух и конкретни предложения за подобряване на разпоредби на настоящия законопроект. Благодарна съм за тези предложения. Между първо и второ четене, ако разбира се, законопроектът бъде подкрепен в пленарна зала, ние ще ги обсъдим и ще ги отразим".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна