Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никозия обвини Турция, че съдейства за притока на мигранти в Кипър

Снимка: архив

Кипър спешно изпраща в Европейската комисия писмо и документи, доказващи как Турция инструментализира мигрантските потоци към острова. Правителството алармира за натиска от Анкара в момент, когато страната приема украински бежанци.

Хибридната заплаха от Турция чрез инструментализация на мигрантите продължава в момент, когато Кипър е домакин и се подготвя да посрещне още нуждаещи се украински бежанци, подчертава кипърският вътрешен министър Никос Нурис в писмото си до заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас и комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Никозия отново обвини Турция, че съдейства за притока на мигранти в Кипър след нов рекорден брой преминали през "зелената линия", разделяща острова. Само за последните 24 часа 317 незаконни мигранти са влезли в Кипър от северната част, като 292 от тях са необвързани мъже до 40 години, съобщи в изявление в сряда министър Никос Нурис. Всички те са от африкански държави и са пристигнали на незаконното летище "Ерджан" с полет от Истанбул, само ден след като са кацнали там, като притежават 60-дневна "виза" за т. нар. Севернокипърска турска република.

В същото време на заседанието си в сряда правителството одобри допълнително финансиране за преместването на 600 възрастни мигранти и на 150 непридружени непълнолетни от пренаселения приемен бежански център край Никозия в други мигрантски центрове и социални структури.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна