Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сатиричния театър отбелязват 90 години от рождението на Методи Андонов

90 години от рождението на големия български режисьор Методи Андонов ще бъдат отбелязани тази вечер в Сатиричния театър от 19 и 30 часа в камерната зала, която носи неговото име. Преди да се занимава основно с кино,  Методи Андонов работи на театралната сцена и е бил директор на Сатиричния театър.   

Методи Андонов започва като режисьор в Бургаския театър. Талантът му е забелязан, когато идва в София и поставя в Сатиричния театър "Суматоха" на Йордан Радичков, а след това на голям зрителски интерес се радват и спектаклите "Чичовци" на Иван Вазов, "Ревизор" на Гогол и "Михаил Мишкоед" на Слава Доброплодни, отново в Сатирата.

В един запис от 1967 г. , който се пази в "Златния фонд" на Националното радио, Методи Андонов си спомня за работата си в Сатиричния театър.

"В Сатиричния театър дойдох през 1959 г. Идването ми в Сатиричния театър е най-голямото събитие в моя театрален живот. Бих казал - решаващото".

Как ще бъде отбелязана 90-ата годишнина от рождението на Методи Андонов, разказва Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър:

"Поканили сме хора, които са го познавали. Ще разкажем доста интересни и любопитни неща. Ще направим с един млад колега - Александър Григоров - едно представяне на един от монолозите в "Суматоха" със Стефан Мавродиев".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна