Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие "срещу политическата репресия" блокира движението в центъра на София

| обновено на 18.03.22 в 12:52
Снимка: БГНЕС

В 9.00 часа пред Министерския съвет започна протест с участието на стотици членове и симпатизанти на ГЕРБ срещу акцията на МВР и задържането на бившия премиер Борисов. 

Митингът прерасна в протестно шествие, което премина покрай МВР, Министерството на финансите и малко преди 12.00 часа достигна до сградата на Народното събрание, където на депутатски въпроси отговаря вътрешният министър Бойко Рашков. Протестът приключи малко преди 13.00 часа.

Протестът протече спокойно. Полицейското присъствие бе засилено. Движението по бул. "Цар Освободител" беше блокирано.

Протестиращите членове и симпатизанти на партията се обявиха за предсрочни избори.

Снимка: Диана Костова-Георгиева
Призивът за протеста дойде малко след полунощ.

Още в 9.00 часа сутринта хората се събраха в пространството пред "триъгълника на властта" с възгласи "Оставка" и "червени боклуци". Към тях ще се присъединиха и депутатите от ГЕРБ, които напуснаха сградата на НС и дойдоха пеш на протеста. 

Снимка: Диана Костова-Георгиева
Депутати и симпатизанти на партията се събраха и тази сутрин пред сградата на Националната полиция, за да протестират срещу задържането. 

Дойдоха знакови за ГЕРБ лица - бившият министър на МВР Христо Терзийски, на енергетиката Делян Добрев, на правосъдието Данаил Кирилов и на културата Вежди Рашидов и много депутати. 

Снимка: Диана Костова-Георгиева
От  ГЕРБ казаха, че нямат нова информация как протичат разпитите на бившия премиер. Изтъкнаха, че не може да се пускат прессъобщения преди да бъде извършена акцията и нарекоха станалото "погазване на демокрацията".

Очаква се МВР да предостави на прокуратурата информация за операцията на полицията, при която бяха задържани бившият премиер Бойко Борисов и още двама представители на ГЕРБ.

Снимка: Иво Тодоров, БНР
Томислав Дончев призова присъстващите да покажат гражданско поведение и да не се стига до сблъсъци. Нито една държавна институция не може да се потъпква, а станалото вчера няма да бъде допуснато, допълни той.

Ораторите заявиха, че арестът на Борисов цели отклоняване на  вниманието от високите цени на хляба. 

"Предсрочни избори в такава ситуация са нещо много лошо. По-лошото обаче е Кирил Петков - министър-председател. Това ще ни доведе до политически, икономически и финансов фалит". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна