Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадат повечето продивоепидемични мерки в Германия

| обновено на 20.03.22 в 18:08
Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

20-ти март бе обявен за така наречения ден на „Свободата в Германия“ – денят, в който повечето мерки срещу COVID пандемията отпадат. Вече не е задължително да имаш ваксина или тест, за да пътуваш във влак или да влизаш в затворени помещения. Маските отпадат на повечето обществени места, задължителни остават само в транспорта, в болници и домове за възрастни хора.

След разговор с лидерите на 16-те германски провинции германският канцлер Олаф Шолц каза по-рано тази седмица, че решението на 20 март да отпаднат повечето ограничения остава в сила, въпреки че в момента има нов пик на заразените. Германия отбелязва по 300 000 новозаразени за ден.

„Това не е добра новина, но облекчаването на рестрикциите е оправдано, тъй като е постигнат висок брой на ваксинирани в страната, повечето случаи преминават леко и интензивните отделения не са претоварени“, аргументира се канцлерът.

От днес изискването за носене на маски се отменя за училища и супермаркети, но остава задължително за старческите домове и медицинските заведения. Шестнайсетте провинции ще имат правомощията да налагат рестрикции, ако установят горещи точки, в които има нараснал брой новозаразени и пациенти в болниците. Работодателите също вече са освободени от задължението да допускат в офисите само ваксинирани или тествани – това решение вече може да се взима или отменя от тях според ситуацията с болните във фирмата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени