Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 13-20 март 2022

Спускане в Пирин
Снимка: Виктор Троянов

Борислав Стоянов зае първото място при мъжете в сноуборда на международното състезание по фрийрайд с ранг 3 звезди Freeride World Qualifier, кръг от Световните серии. То се проведе в края на седмицата в Банско. Третото място също беше спечелено от българин - Никола Абаджиев, познат повече като кайтсърфист. При жените Яна Стоянова зае третото място. В ските Боряна Ангелова взе златото. Петкратният носител на Световната купа Марк Жирардели беше сред публиката, за която имаше оформена фен зона на височина 2550 м, до горните станции на лифтовете „Бъндерица 2“ и „Плато”.

Борислав Стоянов
В същото време, трима младежи от Отбора на България по фрирайд представиха страната ни на състезание 3 звезди във Фибербрун, Австрия.
Теодора Илиева зае първото място в сноуборд-жени, Тина Близнакова стана пета в женските ски, а Мартин Рошков - 26-и при мъжете.

Българските участници в състезанието в Австрия
Михаела Енгларо победи при жените в състезанието по 48-часово бягане в Поликоро, Италия. Стартът беше в петък, в 16:00 българско време, а финалът - в неделя, в същия час. За това време българката пробяга 251 км.

Миналия декември Михаела постави национален рекорд в женското бягане в дисциплината "24 часа". За това време тя пробяга в Барселона 201.5 км - с 8 километра повече от предищния рекорд, който беше записан пак от нея през 2020 г., в Украйна. Миналата година Михаела постави национален рекорд и в 6-дневнното бягане, изминавайки 568.8 км. 
Михаела Енгларо
По света
Германките Laura Tiefenthaler и Jana Möhrer изкатериха Северната стена на Айгер по класическия маршрут “Heckmair” за един ден. Това е станало на 8 март, като първоначалният план е бил да направят един бивак, но темпото на женската свръзка се оказало достатъчно добро, за да осъществят изкачването в рамките на 24 часа. Едва на слизане са осъзнали, че е Международният ден на жената, но Айгер - както казва Лаура, не се интересува от пола на алпинистите.

Двете германки на Айгер
Първото изкачване на маршрута “Heckmair” е осъществено през 1938 г. от четирима германски алпинисти, на единия от които е кръстена 1800-метровата линия (ED+), криеща редица опасности, като каменопади, ледопади и лавини. Преминаването й отнема обикновено между един и три дни, а рекордът е на щвейцареца Ули Щек, който през 2015 г. стига върха за 2 часа и 22 минути.

Австралиецът Sebastian Pelletti и партньорите му Hernán Rodriguez и Antar Machado направиха траверс на масива Grupo La Paz в Cordillera Riesco, чилийска Патагония. Тримата са катерили в алпийски стил от запад на изток, с два бивака между четирите скални кули. 1000-метровата линия (5.11-) е премината между 21 и 23 февруари. Наречена д от тримата “Ayayema ​​Wesqar”, което означава "духът на планините" на езика на местните обитатли от изчезващото племе Kaweskar, живеещи в пълна хармония с природата от няколко хилядолетия.

Траверсът в Патагония
Словашкият алпинист Петер Хамор обяви, че ще се опита да направи траверс на двата най-високи върха от масива на Канчендзьонга в Хималаите. Той ще си партнира отново с румънците Хория Колибасану и Мариус Гане, с които през 2019 и 2021 г. направи опити по неизкачвания Северозапден ръб на друг осемхилядник - Дхаулагири. Сега планът е да се свърже връх Ялунг Канг (8505 м) с главния връх на Канчендзьонга (8586 м). Траверсът започва с изкачване на Канчендзьонга по нормалния маршрут, след това - на връх Ялунг Канг, и завършва със спускане по нормалния маршрут на Канчендзьонга. 


Петер Хамор е изкачил всички 14 осемхилядника без допълнителен кислород. 
Траверсът на Канчендзьонга е правен само веднъж - през 1989 г., от участниците в голяма съветска експедиция, включваща имена като Анатолий Букреев и Сергей Бершов. Едната група прави траверса в едната посока, а друга - в обратната. Освен че траверсът не е повторен повече от 30 години, сегашният опит ще бъде и първият, при който се планира да не бъде използван допълнителен кислород.
---
Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна