Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавушоглу: Украйна и Русия са близо до споразумение по някои въпроси

Турският висш дипломат изрази надежда за прекратяване на огъня

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в неделя, че Русия и Украйна са "близо до споразумение по фундаментални въпроси", като той се надява на прекратяване на огъня, но без да посочва повече подробности.

В днешно интервю за вестник "Хюриет", Чавушоглу подчерта, че Турция "работи ден и нощ за мир" и е фокусирана върху организирането на среща между руския президент Владимир Путин и украинския президент Владимир Зеленски, предава Ройтерс.

Външният министър също така отбеляза, че Турция има близки отношения с Русия, но че тези връзки не пречат на Анкара да критикува Москва.

"Разговаряйки и с двете страни, ние работим първо за хуманитарно, а след това за постоянно прекратяване на огъня“, каза дипломатът.

Според Чавушоглу, който през миналата седмица пътува до Русия и Украйна за разговори с външните министри на двете държави - Лавров и Кулеба, е имало "сближаване в позициите на двете страни по важни, ключови въпроси".

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин, говорейки пред телевизия "Ал Джазира", каза, че двете страни се сближават по четири ключови въпроса, предаде Ройтерс. Той цитира руските настоявания Украйна да се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО, демилитаризацията, това, което Русия нарича "денацификация", и защитата на руския език в Украйна.

Ибрахим Калин също така каза, че трайното прекратяване на огъня може да бъде постигнато само чрез среща между Путин и украинския президент Владимир Зеленски. Но той отбеляза, че Путин смята, че позициите по "стратегическите въпроси" за Крим и Донбас не са достатъчно близки, за да има среща на високо ниво със Зеленски.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна