Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Льоклер спечели Гран при на Бахрейн

Шарл Льоклер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пилотът на Ферари Шарл Льоклер спечели състезанието от Формула 1 за Голямата награда на Бахрейн.

Неговият съотборник Карлос Сайнс финишира на второто място, а Люис Хамилтън с Мерцедес остана трети.

Световният шампион Макс Ферстапен (Ред Бул) отпадна три обиколки преди края.

Гран при на Бахрейн започна без изненади. Въпреки че бе атакуван от Ферстапен, победителят от квалификацията Льоклер удържа атаките на световния шампион и влезе първи в завоя, а зад тях се нареди Карлос Сайнс.

Битка имаше и за четвъртото място, което Хамилтън спечели с лекота срещу Серхио Перес (Мексико, Ред Бул). 

Така в началото на втората обиколка Льоклер водеше с осем десети от секундата срещу Ферстапен и съотоборника си Сайнс, зад тях бяха Хамилтън и Перес, а зад последния бързо се лепна Джордж Ръсъл (Великобритания, Мерцедес). Вторият пилот на шампионите при конструкторите направи изпреварване срещу Кевин Магнусен (Дания, Хаас) още в началото.

Десет обиколки след началото на състезанието лидерите започнаха да усещат проблеми с представянето на гумите под осветлението на Бахрейн.

Хамилтън дори загуби място срещу Перес и влезе в бокса в 12-ата обиколка за смяна с твърда смес. На излизане от питлейна обаче британецът нямаше сцепление, пропусна изцяло първия завой и не само бе изпреварен от бившия си съотборник Валтери Ботас (Финландия, Алфа Ромео) за десетото място, а и отстъпи на Гуанюй Чжоу (Китай, Алфа Ромео).

В началото на обиколка номер 17 се разрази истинска драма на върха. Ферстапен атакува на правата, премина през бордюра под дъжд от искри и успя да изпревари Льоклер, но трябваше да работи твърде много със спирачката и французинът мина отново пред него в четвъртия завой.

Това се повтори и в следващите две обиколки, като двамата лидери запазиха стратегията за софт гуми заедно със Сайнс, докато зад тях Перес бе с медиум, а настигналият ги Хамилтън - с твърди.

Льоклер в крайна сметка успя да възстанови преднината си от около три секунди пред Ферстапен, а зад тях класирането остана непроменено.

Недоволен от представянето и на гумите с твърда смес, Хамилтън влезе в бокса в средата на състезанието за медиум сместа, а в 31-та обиколка същото направи и Ферстапен от второто място.

Един тур по-късно и лидерът Льоклер махна софт гумите за средна смес, а след бързата работа в гаража той се върна отново пред Ферстапен.

Нидерландецът и всички зад Льоклер влязоха по още веднъж в бокса около 45-ата обиколка, но при връщането им се появи автомобил по сигурността, тъй като болидът на Пиер Гасли (Франция, АлфаТаури) се запали на пистата.

Льоклер бе по-бърз и след подновяването, а неговият съотборник Сайнс изпревари Ферстапен три обиколки преди края за първата двойна победа на Ферари от 46 състезания насам.

Проблемите на Ферстапен при завоите и със захранването се оказаха фатални и той отпадна само три обиколки преди края. Механичен проблем извади и Перес от състезанието, като така Хамилтън се нареди на третото място в първия старт за сезона.

Льоклер, първият в историята лидер в класирането от Монако, спечели и допълнителната точка с най-добра обиколка 1:34.570 минути.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна