Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгаргаз": В момента не се водят преговори за подновяване на договора с "Газпром"

След 30 юни се очаква да можем да взимаме азерски газ на пълен капацитет

В момента не се водят преговори за подновяване на договора с "Газпром", водят се разговори с Азербайджан за допълнителни количества азерски газа. Това каза в интервю за БНТ председателят на борда на "Булгаргаз" Иван Топчийски и увери, че след 30 юни се очаква да можем да взимаме азерски газ на пълен капацитет.

Коментарът му бе направен по повод заявеното по БНР от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че страната ни няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ, заради войната в Украйна.

Към настоящия момент в преговори с Русия за закупуване на газ и подновяване на договора с "Газпром" е практически невъзможно да се влезе, заяви в интервю за телевизия NOVA и началникът на кабинета на премиера - Лена Бориславова.

Тя изтъкна още, че договорът изтича в края на годината и в момента българското правителство работи за скъсване на зависимостта, която имаме от доставките от Русия.

Според Бориславова сега има възможност за доставка на газ към България през Турция и Гърция.

Междувременно Иван Топчийски посочи, че 80% от индустрията ни е зависима от газ. "Очакваме лоши сценарии и имаме алтернативи. Първото е покритието на месец април като минимум на количества. Това се случи със запазване на определени количества в Чирен. Това е гаранция, че в отоплителния сезон няма да се наложи хората да останат без газ", заяви той пред БНТ.

Цените ще зависят от индексите на борсите след 30 юни, но ще бъдат по-изгодни, увери шефът на "Булгаргаз".

Предложението на "Булгаргаз" за шоково поскъпване на синьото гориво с 58% е било базирано на високите индекси в първите десет дни на март, по такава формула се прави заявлението, посочи още Топчийски и добави: "Промените в индексите се отчитат в края на месеца, когато регулаторът окончателно взима решение за месец април. Удължен е и добивният сезон в Чирен, за да може да се покрие месец април".

"Чирен ще бъде използван само за месец април, за да се покрие потреблението, след това хранилището ще бъде запълвано с възможно най-оптималния микс за следващия газов сезон. Когато вземем количествата по азерския договор, зависимостта ще започне да намалява и ще се допълват количества, мже би с руски, може би с втечнен. Можем да заменим целия газ по руския договор с втечнен газ, но цената би била доста по-лоша", каза пред БНТ директорът на "Булгаргаз".

Той също така отбеляза, че по всяка вероятност интерконекторът с Гърция ще заработи наесен, но дори да не бъде завършен, ще получаваме азерски газ на пълен капацитет.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

В края на настоящата работна седмица европейският природен газ поевтиня към триседмично дъно малко над 100 евро за мегаватчас, отстъпвайки с близо 70% от рекордния връх от 345 евро, достигнат седмица по-рано.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна