Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отчита изпълнението на близо 200 програми и проекти в планински общини

Снимка: Pixabay

Близо 200 програми и проекти за подобряване на условията за живот в планинските общини в Кипър са завършени или в напреднал етап на реализация.

Изпълнението на Националната стратегия за развитие на тези райони и актуализираните ѝ планове за тази година ще бъдат представени днес от президента Никос Анастасиадис и министри.

Успешно се осъществяват до момента почти 75% от проектите за икономическо и социално развитие на планинските райони въпреки кризата, предизвикана от пандемията през последните две години, отчита правителството в Никозия.

Сред най-мащабните програми в стратегията е изграждането и модернизацията на пътната инфраструктура в централната планина на острова Тродос, към което се насочват повече от 31 млн. евро.

Около 10 млн. евро са предвидени за развитие на туризма. Почти същата сума са инвестициите в енергийно обновяване и енергийна ефективност на бизнес и жилищни сгради в планинските населени места.

Здравната мрежа в планинските райони ще бъде модернизирана с над 6 млн. евро, като сред приоритетните проекти е изграждане на хеликоптерна площадка за целите на спешната медицинска помощ.

Националната стратегия до 2030 г. цели развитие на нова планинска икономика, подобряване на качеството на живот на хората в планинските райони, създаване на перспективи за привличане на желаещи да живеят в тях, инвеститори и туристи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна