Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият чешки премиер Бабиш е обвиняем по дело за измама с евросубсидии

Андрей Бабиш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешката прокуратура обяви, че е повдигнала обвинение срещу бившия премиер Андрей Бабиш по дело за измама с европейски субсидии за фермата му извън столицата Прага, съобщава Франс прес.

Разследващите твърдят, че през 2007 г. Бабиш е извадил фермата "Щъркелово гнездо" от своя холдинг "Агроферт", за да може да получи субсидия от ЕС в размер на два милиона евро. Полицията повдигна обвинение срещу Бабиш точно преди да стане министър-председател през есента на 2017 г. Бабиш категорично отрича да е извършил неправомерни действия, като нарича обвиненията политически мотивирани.

67-годишният милиардер и популист е председател на центристкото движение AНO. Смята се, че той се подготвя за президентска кандидатура през следващата година. Бабиш беше свален от власт на парламентарните избори миналата година, спечелени от дясноцентристка коалиция от пет партии, водени от настоящия премиер Петр Фиала. Бабиш стана депутат. Парламентът го лиши от имунитета му по-рано този месец, за да даде възможност за повдигане на обвинението.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна