Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и Варшава ще предложат мрежа от тръбопроводи по източния фланг на НАТО

Румен Радев призова да се изпратят бронежилетки и каски в Украйна

Полша може да съдейства за поддръжката на българските МиГ-29

| обновено на 22.03.22 в 18:24
Президентът Румен Радев разговаря с полския си колега Анджей Дуда, София, 22 март 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова правителството да разгледа възможността да изпрати бронежилетки и каски в Украйна. Държавният глава подчерта изрично, че тези защитни средства трябва да бъдат предназначени за мирното население.

Радев отправи предложението след среща в София с полския си колега Анджей Дуда. Двамата обсъдиха възможността Полша да съдейства за техническата поддръжка на българските изтребители МиГ-29.

България и Полша ще продължат усилията за оказване на хуманитарна подкрепа за Украйна.

Президентът Румен Радев предложи страната ни да изпрати индивидуални защитни средства за цивилните.

„Бронежилетки, каски, друго необходимо оборудване, особено с акцент на районите, където преобладава българско малцинство, подложено на обстрел.“

Руската агресия в Украйна поставя остро въпроса за сигурността в региона. София и Варшава смятат за важно укрепването на Източния фланг на НАТО.

„България обаче трябва да гради и собствен отбранителен капацитет“, каза Румен Радев и напомни за проблемите с изтребителната ни авиация „да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения".

Полша е готова да съдейства за поддръжката на българските изтребители МиГ-29.

Радев и Дуда обсъдиха подобряването на транспортната и енергийна свързаност в региона, включително изграждането на мрежа от тръбопроводи за природен газ по цялото продължение на източния фланг на НАТО.

„Част от тези проекти могат да бъдат реализирани и с финансовите механизми на Алианса“.

„Тръбопроводи за гориво - от Гърция, гръцките пристанища, през България, към Румъния. Обсъдихме дори с президента Дуда възможността да изградим такава система от тръбопроводи по цялото продължение на източния фланг. Този подход именно ще предложим и на предстоящата среща на върха на НАТО“, каза Радев.

Полският президент подчерта, че Европа трябва да се освободи от руската зависимост при доставките на нефт и газ.

„Русия в момента показва какво означава руски терор, но в миналото ни показа какво е енергиен шантаж. Трябва да създадем пълна диверсификация, така че всяка от страните да реши дали да купува от Русия или от други доставчици, за да можем да реализираме тези доставки в зависимост от интересите на дадената страна в дадения момент. Това е задача пред целия Европейски съюз.“

Радев и Дуда обсъдиха партньорството между София и Варшава в области от взаимен интерес, както и сътрудничеството в сферата на отбраната, особено рисковете пред държавите от Източна Европа заради войната на Русия в Украйна.

Дискутирана бе и възможността Варшава да съдейства за поддръжката на българските изтребители МиГ-29.

„Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, заедно с Полша, сме единни в усилията си за укрепване на източния фланг на Алианса. За създаване на необходимите условия за въвеждане в действие на плановете за степенуван отговор в зависимост от степента на заплахите. И формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия“, заяви след срещата Румен Радев.

Държавният глава припомни, че България трябва да гради собствен отбранителен капацитет:

„България не може да бъде част от новата отбранителна концепция на Алианса без реални и съвременно оборудвани способности“.

Полша от своя страна заделя повече за отбрана. Освен близо 50 изтребителя Ф-16 страната чака доставка и на машините Ф-35. Държавите от региона поддържат и руско въоръжение в интерес на националната отбрана.

„МиГ-29 в Полша и Словакия и МиГ-21 в Румъния. Казвам го неслучайно, защото годините наред неглижиране на проблемите на отбраната на България доведоха до определен дефицит на способности“, заяви Румен Радев.

И подчерта, че особено критичен в България е въпросът за изтребителната авиация заради двигателите на МиГ-29 и забавянето на доставката на платените от страната ни Ф-16:

„Ако ние не предприемем спешно неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата 110-годишна военна авиация“.

Полша е готова да съдейства за поддръжката на изтребителите МиГ-29.

„Експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с възможностите на полската индустрия и военновъздушни сили“, посочи Радев. 

Вчера полският президент беше в Молдова, а днес, след България, ще посети и Румъния. Полски медии съобщават, че пътуванията на Дуда в Кишинев, София и Букурещ са част от консултациите, които полският лидер провежда преди срещата на върха на НАТО в Брюксел този четвъртък и предстоящия след това разговор с американския президент Джо Байдън във Варшава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна