Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 25 000 украинци са потърсили убежище в Испания

Снимка: EPA/BGNES

В Испания има "около 25 000" украински бежанци, които са избягали от войната, съобщи министърът на приобщаването, социалното осигуряване и миграцията Хосе Луис Ескрива. По думите му 9 000 от тях вече са получили разрешение за пребиваване и работа в страната.

Според министър Ескрива е много трудно да се каже точната цифра на украинците, стигнали до Испания, тъй като не всички са се регистрирали като бежанци.

Има четири приемни центрове в Мадрид, Барселона, Валенсия и Малага, където могат "веднага да получат разрешение за пребиваване и работа".

Съгласно европейската директива такова имат право да получат и чужденците, които са били с разрешение за постоянно или дългосрочно пребиваване в Украйна, независимо от произхода им, както и украинците, които са били в Испания преди 24 февруари, когато започна войната.

През следващите дни се очаква още около 10 000 души да минат през тази процедура.

След споразумението между централното правителство и автономните региони е решено последните да носят отговорност за настаняването, образованието и здравето на непълнолетни непридружени деца.

За Ескрива е важно бежанците от Украйна да получат „бързо подкрепа, без излишни процедури“, за да могат да започнат работа и да осигурят образование на децата си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна