Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поет е нов дълг в размер на половин милиард лева

Снимка: БГНЕС

Половин милиард лева нов дълг бяха поети чрез аукцион на вътрешния пазар, съобщиха от Министерството на финансите. Така общата нова задлъжнялост на страната ни от началото на годината става 1 милиард лева, при лимит от 7,3 млрд. лева.

Средно претеглената доходност на емисията със срочност от 7 години и половина е 1,33 на сто. При последното отваряне на тази емисия миналата година доходността бе 0,49 процента, което означава, че обслужването на дълга става по-неблагоприятно за Хазната. Най-голям интерес към покупката на ценните книжа традиционно отново имаше в банките, за които това е сигурна инвестиция. 
Общият размер на подадените поръчки достигна 599,1 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,20.
От началото на годината са поети общо 1 милиард лева нов дълг при лимит от 7.3 милиарда, записани в Бюджета. 
Ресорният министър Асен Василев обяви, че с част от новите задължения ще се обслужват стари. Извън револвирането на дълга, част от останалите задължения ще се използват за инвестиции, като най-вероятно през годините ще се излезе и на външните дългови пазари. Засега общата задлъжнялост на страната ни е сред най-ниските в Европейския съюз, но се покачва от началото на пандемията насам.
На предишния аукцион на тези 7,5-годишни книжа, проведен на 23 ноември 2021 г., беше постигната среднопретеглена годишна доходност в размер на 0,49%, а тогавашното ниво на покритие беше 1,62 пункта.

Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 114 базисни точки (лихвата по българските книжа е с 1,14% по-висока от тази по немските).

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 84,1 %, следвани от застрахователните дружества – 8,4 %, пенсионни фондове с 3,8 %, гаранционни фондове – 1,4 %,  инвестиционни посредници 0,3% и други инвеститори – 2,0 %.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна