Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев: Обществените медии трябва да имат независимо финансиране

Милен Митев - генерален директор на Българското национално радио
Снимка: Ани Петрова

Обществената мисия на Българското национално радио и на Българската национална телевизия трябва да бъде ясно дефинирана и финансирането им да се определя от това и от функциите, които изпълняват - заяви генералният директор на БНР Милен Митев на кръгла маса, посветена на обществените медии.

Основните предизвикателства пред тях са свързани с развитието на нови медийни услуги и достъпа до дигиталните платформи.

Основният проблем е механизмът за определянето на средствата, подчерта генералният директор на БНР Милен Митев.

„Независимото финансиране е един от основните механизми за гарантиране на независима журналистика, тъй като ако медията се налага всяка година да трепери за парите си, е много по-трудно да се правят по-смели, по-мащабни проекти.“

Най-голямото предизвикателство е технологичното развитие и промяната в потребителските навици, каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

„Ако не стигаме до зрителите ни по тези нови канали, които разработваме, ако не сменим стратегията с работа в социалните мрежи, ние рискуваме обществената медия да си остане една нафталинена телевизия, която ще доставя доставката си предимно по ефир, по линеен начин.“

Участници във форума се обявиха за промени в Закона за радиото и телевизията, свързани основно с финансирането, независимостта и управлението.

Професор Иво Драганов от Нов български университет:

„Придържайки се като ориентир в немския модел, създаването на един изцяло надзорен орган - Национален обществен съвет, съответно към БНТ и БНР, който да има завишени надзорни функции по отношение на управленската и редакционна независимост на двете медии, с реални правомощия, като правото да избира генерални директори“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени