Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват най-мащабни военни учения на САЩ и Филипините

Снимка: Casey Hustin/US Army

Филипините и Съединените щати ще започнат следващата седмица най-мащабните досега съвместни военни учения в района на островната страна, съобщиха днес американски представители, демонстрирайки силните си връзки в областта на отбраната в лицето на нарастващата китайска самоувереност, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Близо 9000 филипински и американски войници ще участват в 12-дневните военни учения на остров Лусон, които обичайно се провеждат всяка година, но бяха отменени или ограничавани по време на пандемията.

Ученията, започващи на 28 март, ще обхванат аспекти като морската сигурност, тренировки с бойна стрелба, борбата с тероризма, хуманитарната помощ и оказването на помощ при бедствия, се казва в изявление на посолството на САЩ в Манила.

"(Двете страни) ще се тренират заедно, за да разширят и усъвършенстват общите тактики, техники и процедури, които укрепват нашите възможности за реагиране и готовността за реални предизвикателства", заяви генерал-майор Джей Баргерон, командващ 3-та морска пехотна дивизия на САЩ.

Неотдавнашните маневри между дългогодишните съюзници бяха съсредоточени върху потенциален конфликт в Южнокитайско море, за владение върху което Пекин претендира почти изцяло.

Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам също имат конкурентни претенции към тези води.

Миналата седмица напрежението между Манила и Пекин нарасна, след като Филипините се противопоставиха на посланика на Китай заради китайски военен кораб, заловен да се "задържа" незаконно във водите край техния архипелаг.

Ученията ще се проведат и на фона на руското нахлуване в Украйна, където САЩ и техните съюзници предоставят отбранителни оръжия на Киев и налагат на Москва съкрушаващи икономически санкции.

Филипинският президент Родриго Дутерте изрази вчера загриженост, че Филипините са "въвлечени" в конфликта заради съюза си за сигурност със Съединените щати.

Това включва договор за взаимна отбрана и разрешение на американските военни да съхраняват отбранително оборудване и да извършват доставки в няколко филипински бази.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна