Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничен оркестър - Сливен е готов да приеме украински музиканти

3
Снимка: Стоян Радев

Симфоничният оркестър в Сливен може да приеме в състава си украински музиканти, ако има желаещи, обяви директорът на музикалния състав Кремена Оксенкруг при представянето на гостуващите солисти за предстоящия концерт утре по проект „Млада Европа" в зала „Сливен".

Солисти ще бъдат 18-годишната цигуларка Лора Маркова и завършващият Кралската консерватория в Белгия флейтистът Аарон Леунг, диригент Цанислав Петков. 

На концерта в четвъртък са поканени няколко семейства бежанци от Украйна, които са настанени в частни домове в Сливен, каза Кремена Оксенкруг: 

"На мен ми говори за едни хора, които имат нужда по този начин да си повдигнат духа и ние с удоволствие ще ги очакваме утре вечер." 

По проект „Млада Европа" се предвижда Симфоничният оркестър да кани на сливенска сцена проспериращи млади музиканти не само от Европа, но и от Русия. 

"Музиката си остава една неутрална почва, където ние сме длъжни да се ръководим първо от качеството, от артистичната стойност и от нищо друго." 

Кремена Оксенкруг каза още, че няма да бъдат сваляни руски композитори от програмата на оркестъра, а ще се търси обединяващият смисъл на музиката. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна