Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна призна за "значителни трудности" в преговорите с Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите за мир между Киев и Москва се натъкват на "значителни трудности", заяви главният украинския преговарящ Михайло Подоляк. По данни на Пентагона украинската армия е предприела контраофанзива в някои части на страната. 
По информация на Пентагона украинската армия е започнала да отвоюва територия от руските войски. Украинските части са си върнали контрола над Макарив, ни 40 км западно от Киев, и са успели да изтласкат с около 100 км руските сили в района на Вознесенск.

Междувременно съветникът на украинския президент Зеленски Олексей Арестович заяви, че очаква активната фаза на войната да приключи до края на април. По думите му офанзивата на Русия е замряла по много фронтове, а Москва вече е изгубила 40% от нападателните си части. 

Девет хуманитарни коридора за евакуация на цивилни са договорили руските и украинските сили, съобщи украинският вицепремиер Ирина Верешчук. 
Няма обаче споразумение за извеждането на граждани от обсадения Мариупол. Главният украински преговарящ Михайло Подоляк подчерта, че преговорите за мир продължават онлайн, но засега няма съществен напредък. 
По-рано Москва обвини Съединените щати, че пречат на усилията за договоряне на примирие. А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в интервю  а Си Ен Ен, че Русия може да използва ядрено оръжие, ако самото й съществуване е застрашено.
В Брюксел европейските лидери ще обсъдят предложението на председателя на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен за финансова помощ от 3 милиарда евро за страните от Европейския съюз, приемащи на своя територия бежанци от Украйна. 
Шест и половина милиона украинци са мигрирали на територията на страната си, три и половина милиона са напуснали Украйна, съобщи ООН.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна