Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московската фонда борса стартира с ръст след спиране на търговията за близо месец

Рублата опитва стабилизация по нивото от 100 за един щатски долар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на руските компании поскъпват при старта на Московската фондова борса, която днес отвори частично след спиране на търговията за повече от три седмици (от 25-и февруари насам) в резултат на свободното падане на акциите в деня на руската военна инвазия в Украйна на 24-ти февруари.

Референтният фондов индекс MOEX, деноминиран в рубли, се повишава с близо 10%. Днес беше възобновена търговията на акциите на 33 водещи руски компании, влизащи в индекса, включително "Газпром", "Сбербанк", "Роснефт" и банката ВТБ (VTB Bank).

Вчера руската централна банка обяви, че търговската сесия в четвъртък ще бъде съкратена и ще продължи между 09.50 и 14.00 часа московско време.

Възобновяването на търговията идва няколко дни, след като руската централна банка предприе първите си стъпки за уреждане на сделки с акции на стойност милиарди долари от международни инвеститори, които бяха хванати в капан, когато Владимир Путин въведе капиталов контрол в страната на 28 февруари.

Остават обаче в сила редица ограничения за търговия след днешното рестартиране на Московската борса. Забранени са т.нар. "къси продажби" и докато на местните (руските) инвеститори е разрешено да търгуват относително свободно, нерезидентите (чуждестранни) инвеститорите не могат да участват на пазара, посочва "Файненшъл таймс".

И докато сделките могат да се уреждат както в щатски долари, така и в рубли, на нерезидентните участници на пазара все още беше забранено да продават акции до 1 април. Също така всичките средства, реализирани от продажбите на акции на Московската борса, ще трябва да останат в Русия.

Така че трябва да се има предвид, че картината на днешната търговия на Московската борса изглежда доста "изкривена" и не много реална.

"Наблюдават се големи оферти за закупуване на руски акции от отварянето на пазара“, съобщава BCS Brokerage, предаде Ройтерс. "Общото настроение се подкрепя от увереността, че финансовото министерство ще купува акции".

Правителството заяви на 1 март, че ще насочи до 1 трилион рубли (около 11,24 милиарда долара) от средстеата от руския държавен инвестициоен фонд за закупуване на руски акции.

Приложенията за търговия на големите брокерски компании с водещи банки, включително 'Сбербанк", ВТБ и "Алфа", съобщават за проблеми с обработката на поръчките на клиенти след повишен интерес към руските акции.

Около час след началото на днешната търговия индексът MOEX се повишава с около 9%, отскачайки от дъното от 24-ти февруари, когато той се срина до най-ниско ниво от началото на 2016 г.


Графика на руския фондов индекс MOEX


Акциите на газовия гигант "Газпром" нарастват с около 20%, на прозовидителя на газ "Новатек" - с 25%, а тези на петролните гиганти "Роснефт" и "Лукойл" нараснха съответно с около 19% и 6%.

Акциите на минно-добивния гигант "Норникел" поскъпват с 16%.

Акциите на "Аерофлот" пък се сринаха при старта на днешната търговия с близо 20%, преди спадът им да се ограничи до около 9 на сто, тъй като по-голямата част от европейското въздушно пространство е затворено за руски самолети като част от западните санкции спрямо Русия.

Със спад стартираха и акциите на банката ВТБ (VTB), тъй като тя също е част от западните санкции, но последва ограничаване на този спад и дори слабо поскъпване с около 1%, след което поселдва известно поевтиняване с 1,5%.

Акциите на основния руски кредитор "Сбербанк" пък поскъпват с близо 19%, тъй като той не е обект на санкции.

Междувременно руската рубла продължава да поскъпва, макар и по-предпазливо от вчера, когато нарасна рязко, след като президентът Путин заяви, че Русия ще започне да продава своя природен газ на "неприятелките държави" в рубли.

Днес руската валута се търгува около 96,50 рубли за един щатски долар, опитвайки да стабилизира за втори пореден ден под нивото от 100 рубли за пръв път от началото на руската инвазия в Украйна.

Спрямо еврото рублата се търгува около 106 нивото, но все още далеч от нивата около 90 рубли за едно евро от преди войната в Украйна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна