Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Неприятелските държави ще започнат да плащат руския газ в рубли

| обновено на 23.03.22 в 17:45
Владимир Путин
Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин поиска от потребителите на руски природен газ в така наречените неприятелски държави да се разплащат в рубли, а не в долари и евро, както беше досега. На днешното правителствено заседание Владимир Путин заяви, че за Русия няма никакъв смисъл да получава долари и евро за доставките на природен газ в неприятелските държави.

"Взех решение в най-скоро време да реализираме комплекс от мерки за превеждане в руски рубли на плащанията за нашия природен газ, който доставяме в така наречените неприятелски страни, тоест да се откажем от използването при такива плащания на всички компрометирали се валути", заяви Владидмир Путин на днешното заседание на правителството.

В същото време Путин посочи, че Русия ще продължи да доставя природен газ в съответствие с предвидените в договорите количества и принципи на ценообразуване. Той разпореди на Централната банка и на правителството да осигурят на потребителите на руско синьо гориво възможността да купуват рубли на вътрешния пазар.

В руския списък на неприятелските страни фигурират 48 държави, които подкрепиха санкциите срещу Москва след началото на така наречената "специална военна операция" в Украйна. Сред тях са Съединените щати, Австралия, Великобритания, Канада, почти всички европейски страни, Тайван, Южна Корея и Япония.

"Целият Запад уби всяко доверие в техните валути", посочи Путин.

"Няма смисъл да доставяме руски стоки в Европа и да получаваме стоките им в тяхната валута. Ще има преминаване на плащанията за природния газ към рубли“, обяви Путин и добави, че е издадена съответна директива до "Газпром".

От "Газпром" и от европейските правителства отказват на този етап коментар.

Путин даде на руското правителството и на централната банка една седмица, за да намерят решение как да преместят тези операции в руска валута и отново посочи, че газовият гигант "Газпром" ще получи нареждане да направи съответните промени в договорите за газ.

Според 'Газпром" 58% от продажбите му на природен газ за Европа и други страни към 27-и януари са били уредени в евро. Щатските долари представляват около 39% от брутните продажби, а британските лири - около 3%.

Трябва да се има предвид, че руският газ представлява около 40% от общото потребление на газ в Европа.

"Трябва да се създаде разбираема и прозрачна процедура за извършване на плащания за всички чуждестранни купувачи, включително за придобиване на руски рубли на вътрешния ни валутен пазар“, каза още Путин.

Коментарите идват, след като Европейският съюз заяви, че възнамерява да намали зависимостта си от руския газ и вероятно дори предприеме санкции спрямо енергийния сектор на Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

След изявлението на руския президент на Московската борса беше отчетено поскъпване на рублата прямо долара и еврото. През следобедната търговия рублата поскъпва със 7% под нивото от 100 рубли за един долар. Поскъпването на рублата се дължи отчасти и на новината, че от утре, 24-ти март се рестартира търговията на Московската фондова борса.

Природният газ в Европа пък поскъпна с близо 30% към 132 евро за мегаватчас, преди да опита стабилизация около и под нивото от 120 евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна